Nou disc: CANTATA DE VALÈNCIA
“Un recorregut emocional per la història cultural de la ciutat i del País des dels anys 50 del segle XX fins al present.“
CANTATA DE VALÈNCIA (Stanbrook, 2022).
A penes un any després del disc anterior, La dansa d’un temps nou (Stanbrook, 2021), He tornat a l’estudi per a enregistrar aquest cant a la ciutat de València que esdevé un treball unitari i singular en la meua producció artística. Ara, a més, ho faig anunciant, per al 22 de desembre, un espectacle mestís que combina, teatre, poesia, dansa, acrobàcies, arts plàstiques, audiovisuals i música. Un espectacle que compta amb la direcció escènica de la dramaturga Patrícia Pardo. L’estrena serà al Teatre Principal de València amb el patrocini de Teatres de la Diputació. Aquest setembre han començat els preparatius i assajos.
Hi ha un sentiment molt present al món cultural valencià des de fa molts anys; la peculiar relació d’amor i odi que les persones que treballem a tots els àmbits de la cultura mantenim amb la ciutat de València i, per extensió, amb tota la seua àrea d’influència i amb el conjunt del País Valencià i tot.
Potser no siga un tret particularíssim de València i siga més aviat una característica en totes les societats provincianes, societats dependents que rebutgen el paper crític de la cultura. Es tracta de la secular subordinació de les elits econòmiques i polítiques al centralisme de l’Estat i la malfiança respecte dels intel·lectuals i artistes que poden alçar la veu i posar en qüestió la seua hegemonia. És també la llarguíssima solitud de tants artistes valencians, amb l’exili interior, sobretot durant la llarga nit del franquisme, però no només, especialment per als qui fem la nostra obra en valencià.
Ciutat estimada, amor impossible
Aquest és el fonament que inspira la Cantata de València. Un recorregut emocional per la història cultural de la ciutat i del País des dels anys 50 del segle XX fins al present. Un homenatge als nostres escriptors i artistes que han viscut totes les tensions, ambivalències i angoixes amb ella: ciutat estimada, ciutat de la vergonya, València devastada, ciutat bagassa dels dies insòlits, ciutat fantasma, amor impossible, maleïda ciutat meua, ciutat ferida, ciutat bombardejada, mare dolguda.
Cante a València amb Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés, Ausiàs March, Andreu Alfaro i Vicent Ventura, Jaume Pérez-Montaner, Maria Fullana, Salvador Jàfer, Marc Granell, Enric Sòria, Àngels Gregori, Francesc Viadel, Maria Josep Escrivà, Isabel Garcia Canet, Txema Martínez, Vicent Alonso i Francesc Pérez Moragón, Blasco Ibáñez, Miquel Duran de València, Raimon i Maria Beneyto. Aquestes són les fonts d’inspiració per mitjà de les quals he escrit i compost la Cantata de València: un sentit i contradictori homenatge a la ciutat i la seua gent.
Al disc hi ha set peces musicals, una obertura pianística i sis peces cantades:
1.- Obertura trista d’una nit d’estiu de 1957 (Salva Vázquez)
2.- La repressió (Rafa Xambó)
3.- L’eufòria (Rafa Xambó)
4.- Amistat i memòria (Rafa Xambó)
5.- Amors impossibles (Enric Sòria / Rafa Xambó)
6.- Degradació (Enric Sòria / Rafa Xambó)
7.- L’esperança (Rafa Xambó)
Cal subratllar la destacada participació de dones en el disc com podeu comprovar en els crèdits. Vuit dones i tres homes.
Crèdits Cantata de València
Rafa Xambó: veu i cors
Karla Fos: veu i cors
Salva Vázquez: piano i teclats
Àlvar Carpi: guitarra dotze cordes, clàssica i elèctrica
Lucía Zambudio: guitarra elèctrica
Maria López Menadas: baix elèctric
Eva Català: bateria
Xúquer String Quartet:
Violeta Rosell Martín: primer violí
Carmen Maria Peris Llobregat: segon violí
Elisa García Sospedra: viola
Maria Pons Gómez: violoncel
Producció musical: Salva Vázquez i Rafa Xambó
Mesclat i masteritzat per Facundo Novo a Novoestudios.com
Disseny gràfic: Cèsar Amiguet
Editat per Stanbrook
Amb el suport de l’IVC
Disponible a 80 plataformes digitals:
Deezer, iTunes/Apple, Spotify, 7 Digital, AllSaints Music Group, AudibleMagic, Audiomack, Boomplay, Bugs Corporation, Fan Powered Music, Fizy, Genie Music, Huawei, iHeartRadio, Library Ideas / Freegal, Mondia Media, Napster, Pandora, Phononet, Red Touch Media, Shazam, Simfy Africa, Stellar Entertainment, Tencent Music, TikTok, Touchtunes, YouTube Art Tracks and Music Videos, Zed Russia, Zvooq, entre altres.
Categories
- 9 d'octubre (1)
- À Punt (1)
- General (13)
- Música (3)
- País Valencià (5)
- Política (2)
- Reset RTVV (1)
- Ricard Blasco (1)
- RTVV (3)
- Sistema Comunicatiu (1)